Pages

Categories

Traži

 


Poker – Jeste li znali?

Poker – Jeste li znali?

od
Rujan 17, 2011
Novosti
No Comment

Poker je popularna kartaška igra u kojoj se igrači sa zatvorenim ili djelomično zatvorenim kartama klade u središnji pot. Pot osvaja osoba sa najjačom kombinacijom karata ili osoba koja je povisila ulog, a ostali su odustali.

 

O povijesti pokera se može debatirati. Nalik je Perzijskoj igri ‘as nas’, i moguće su ju perzijski mornari prenijeli u New Orleans. Ime je porijeklom nastalo od francuske riječi “poque”, koja je porijeklom iz njemačke riječi “pochen“. 

 

Igra je povezana sa istim porijeklom renesansne igre primero i francuskog brelana. Engleska igra brag ,jasno nastala od brelana, a uključivala je blefiranje. Moguće je da su sve ove igre pridonijele stvaranju pokera kakvog znamo danas. Engleski pisac Joseph Crowell izvijestio je da se igra igrala u New Orleansu 1829 , sa špilom od 20 karti i četiri igrača koji se međusobno klade da imaju najjaču ruku.

 

Jonathan H. Green je u knjizi, An Exposure of the Arts and Miseries of Gambling (G. B. Zieber, Philadelphia, 1843) opisao širenje igre preko brodova na Mississippiju , gdje je igra bila obična zabava. Širila se preko Mississippija prema zapadu za vrijeme zlatne groznice. Ubrzo nakon širenja se počinje upotrebljavati 52 karte za igranje i dodaje se fleš. Za vrijeme američkog građanskog rata su se dodali mnogi dodatci, među kojima su draw poker, stud poker i skala. Igre sa zajedničkim kartama se dodaju 1925 .

 

Suvremeni turniri su postali popularni u američkim kockarnicama poslije početka World Series of Poker u 1970. Najpoznatiji pobjednici tog vremena su bili Johnny Moss, Amarillo Slim, Bobby Baldwin i Doyle Brunson. Velika popularnost je započela u 21. stoljeću zbog pojavljivanja online pokera i hole-card kamera (kamera koja snima igraće karte) koja omogućuje gledatelju praćenje igre. Zanimanje za poker turnirima su povećali sateliti za velike turnire, koji igračima omogućuju online kvalifikaciju. WSOP pobjednici 2003. i 2004. Chris Moneymaker i Greg Raymer su svoja mjesta osvojili na online kvalifikacijama.

 

Danas je poker jedna od najzanimljivijih kartaških igara i raširena je po čitavom svijetu u različitim varijantama. Iako je svoju popularnost u svim oblicima (Texas hold’em Poker, Omaha..) stekao u Americi, porijeklo pokera i dalje je predmet rasprave mnogih jer postoji nekoliko teorija i i mišljenja o postanku same igre.

 

Kako za sam poker, tako i za njegovu najpopularniju varijaciju, ne postoje jasni dokazi kad je i gdje Texas Hold’em poker točno nastao. No većina povjesničara drži da je, bez sumnje, rođen u Robstownu u Texasu početkom 1900 godine. Nakon toga igra se proširila na ostale gradove, a najveći pomak igra postiže oko 1970-e g. kad se počinje ozbiljno igrati u Las Vegasu. Kao prijestolnica casina i igara, Las Vegas je i do danas ostao domaćin World Series of Poker turnira koji se održavaju svake godine.

 

Neke od ovih rečenica preuzete su sa Wikipedije.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *