Pages

Categories

Traži

 


Sit-and-Go osnove treći dio: Short-Handed igra

Sit-and-Go osnove treći dio: Short-Handed igra

od
Lipanj 25, 2010
sng članci
No Comment

Ovo je treći od četiri dijela vezan uz sit-and-go turnire od sit-and-go početnika do iskusnog igrača. Treći dio se fokusira na short-handed igru.

U drugom dijelu od ovih četiri serija smo se fokusirali na igranje srednjih blindova i prebacivanje sa standardnog TAGa na više loose i agresivan stil.

Sada je vrijeme da se postane ultra agresivan. Ovdje započinje zabava. Za sada igra bi trebala biti s malo igrača, oko 4 ili 5.

Svi će za stolom vjerojatno imati mali iznos čipova. Prosječan iznos čipova bit će oko 12 BB-a. Sada nastupa uloži ili foldaj taktika za sve!

Ovdje ostvarujete profit. Vaš prosječan protivnik igra ovaj stadij sit-and-go-a tako loše da je moguće da potjera na smijeh. Ukoliko to odigrate bolje od njih ostvarit ćete zaradu u dugoročnom preriodu!

U tom stadiju igre flop se rijetko vidi. Imate dvije opcije, uložiti ili foldati. E, vi ćete ulagati.

Vaš cilj je osvojiti sit-and-go turnire. Ne želite limpati. Kada to učinite to je bacanje novca. Morate uništiti igrače koji su sretni limpanjem.

U pokeru, ukoliko igrač igra uplašeno, možemo ga iskoristiti. Svi žele osvojiti novac, nitko ne igra da bude izbačen. Vi niste iznimka.

Ali vaš cilj je da zaradite. Zbog toga morate gledati dugoročno. Fokusirajte se da odigrate dobro u određenom vremenu i zaboravite na rezultat.

Ukoliko činite ispravne postupke uspjeh će doći prije ili kasnije.

Izgurajte igrače

Kao što znate, prva 3 igrača dobiju nagradu. Dakle kada se igra svede na 4 ili 5 igrača ostvarili ste svoje. Sigurno će biti igrača koji imaju malo čipova te smatraju da ukoliko igraju veoma tight da će se uvući u nagrade.

Ali nisu u pravu. Vi želite biti više agresivni, ne manje. Kada igra dođe do tog stadija, blindovi će već biti prilično visoki. Prosječan iznos čipova će biti oko 12 BB-a, što znači da ćete na blindove izgubiti 10% iznosa svaki krug.

Kada je igra sa malo igrača ti krugovi prolaze brzo, smanjujući vaš ukupan iznos čipova. Bolje da gurate all-in bez da pogledate karte nego da izgubite sav iznos na blindovima. Nemojte si dopustiti da izgubite sav iznos na blindovima!
Sada biste trebali ukrasti što više blindova moguće. Ukoliko osjećate da će igrači htjeti ulimpati u nagrade, kaznite njihove blindove – oni ih neće braniti. Ukoliko vidite da netko calla vaša ulaganja, smanjite agresiju protiv tog igrača.

Neću deteljno raspravljati o handovima na koje biste trebali ulagati. Dakako, raspravit ćemo o sitacijama koje trebate tražiti da biste zgurali all-in.

Moj savjet bi bio slijedeći: Nikada nemojte callom kockati cijeli svoj stack u mogučoj 50-50 situaciji. Ukoliko sve ovisi o sreći, bolje je da foldate i zgurate slijedeći blind.

Oslonite se fold equity da bi povečali stack; vaš hand je samo vrijednost koja dolazi u igru ukoliko vas netko calla. Ponovno ću ponovit: fold equity je mnogo važniji nego vrijednost handa.

Nekoliko primjera:

U igri su 4 igrača, blindovi $150/$300. Vaš iznos čipova $2,900. UTG igrač ide all-in za $3,200. Button folda. Vi imate 6s 6c u SB-u.

Vi? Foldate. Najbolje što se može desiti: nadate se sreći da će se okrenuti vama korisna karta. Najgore: izgubili ste sve čipove. Dakle nema potrebe za callom kada se samo možete nadati dobrom handu. Ukoliko pričekate te sami gurnete all-in, tada je to mnogo isplativije i ispravnije.

Još jedan primjer:

U igri su 4 igrača, blindovi $150/$300. Vaš iznos čipova $2,900. Vi ste UTG i ulažete na Ad 8c . Button calla i blindovi foldaju. Button ima 5s 5c .

OK. Sada sve ovisi o slijedećim kartama. Dakle pogriješili ste. Točno?

Pogrešno. U ovoj sitaciji uložili smo na dobar As sa manje od 10 BB-a. Naravno očekujemo fold protivnika. No button se odlučio natjecat s nama. Rezultat je dobar.

SB i BB su foldali, dodajući tako $450 u pot.

No, ne znači li to da su i petice dobar call? Istina, na neki način, no to bi bilo kada bismo gledali užu sliku, a ne sve. Neće se uvijek pojaviti u ovoj situaciji sa A-7. Često ćete imati par koji će uništiti vašeg protivnika.

Još važnije, on nema fold equity. Može dobiti samo na jedan način: da se njegov hand održi. Kada mi uložimo na A-7, možemo dobiti pot tako da svi foldaju ili da dobijemo na showdownu.

Ok; zadnji primjer.

U igri su 4 igrača, blindovi $150/$300. Vaš iznos čipova $1,800 i svi vas pokrivaju. Vi uložite 8h 9h UTG. Button calla sa Ac Kc . Blindovi foldaju.

O ne-callani ste od strane monster handa. To je užasno, jel ?

Pogrešno. Vi ste smo otprilike 40-60 u zaostatku protiv A-K. I pogodite što? Ta razlika se pokriva ulogom blindova koji su foldali.

Zapravo niste u lošoj situaciji. Ni jedne nesparene karte nisu preveliki favorit protiv druge dvije nesparene karte. Dakle, ovisno o fold equity-u, donijeli ste ispravnu odluku.

To je ključ igranja kasnije sit-and-go igre. Budite agresor. Agresor ima 2 načina da pobijedi, dok caller samo jedan. Nemojte si dopustiti da izgubite cijeli stack na blindovima. To bi značilo da ste odustali od vašeg sit-and-go-a.

Prestanite pokušavati limpati u male nagrade i započnite svoj put prema prvom mjestu.

U redu, ponekad morate callati

Iako je biti agresor ključ uspješnoj igri, ne možete sve foldati samo zato što vi niste započeli akciju. Ponekada ćete morati callati. Postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada odlučujete hoćete li biti pasivni ili samo callati.

Naravno ako imate monster hand odluka je jednostavna: uložite sav iznos i nadajte se najboljem. Situacije o kojima ja pričam su granične.

Morate pratiti svoj ukupan stack. Ukoliko ste vodeći sa 20+ BB-a, očito ćete imati više slobode nego igrač koji ima 7 BB-a. Ukoliko nemate čipove uložene u pot, tada ćete biti manje skloni callati svoje čipove nepotrebno.

Zapravo nikada ne biste trebali callati ukoliko ne smatrate da ste favorit i imate dobre oddove za vaš novac.

Opet imamo primjer:

Igra sa 3 igrača. Blindovi $200/$400. Vi ste BB sa $6,500 (nakon što se platili blind). Button folda, a SB uplati ukupno $1,200. Vi imate 8c 9c .

Vaš potez? Call. Već imate uloženo $400. On je ukupno uplatio $1,200. To znači da je $1,600 u potu i vi morate callati samo $800. Oddovi za vaš call su 2-1.

Igrač na small blindu bi mogao imati bilo koje dvije karte u toj situaciji. Vaš hand se dobro drži protiv njegova raspona handova i vi dobivate 2-1 oddove na svoj novac. Lošiji ste samo protiv pocket para koji je jači od obje vaše karte, što je malo vjerojatno.

Najčešće ste u 60-40 situaciji. Bez opasnosti od ispadanja, ukoliko igrate 60-40 situacije cijeli dan sa oddovima 2-1 završit ćete bogati.

Još jedan primjer:

Igra sa 3 igrača. Blindovi $200/$400. Vi ste u BB sa $2,400. Button folda, a SB uplati $3,000. Vi imate Ah Tc .

Vi? Call. Ovdje morate callati sve svoje čipove. Vaš hand uništava raspon handova SB-a. Čak će i tight igrači često gurati ovdje sa asevima no vaš hand je opet bolji nego njihov prosječan.

Preporučio bi da foldate male aseve u ovoj situaciji, ali velike poput A-T morate callati.

Iako ne preporučujem callanje u svojoj strategiji, ovo sam morao ovdje navesti. Začuđuju me igrači koje vidim da foldaju handove koji imaju veliku mogućnost za dobitak. Ukoliko su vaše šanse veće od 2-1 morate imati poprilično dobar razlog da ne callate.

 

 

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *