Pages

Categories

Traži

 


Tajne ulaganja u No Limit pokeru za početnike

Tajne ulaganja u No Limit pokeru za početnike

od
Srpanj 9, 2010
cash game članci
No Comment

No limit Holdem je postao toliko popularan da brojka igrača koji ga igraju postaje sve veća , samim time mnogi od njih ne znaju da uopće postoje Pot limit ili Limit holdem.

 No Limit Hodem je postao sinonim za poker pa radi tih razloga naučiti ispravno igrati ga je krucijalno ukoliko želite uspjeti.

 Pot kontrola

Važnost Pot kontrole se ne može dovoljno napomenuti. Iako vam je omogućeno da u svakoj situaciji ulažete iznos koji želite (dali je to 1 big blind ili svi vaši čipovi – all in) , veličina pota obično diktira koliki će vaš ulog biti.

U No Limit Holdemu igrači obično određuju veličinu svojeg ulaganja u postocima trenutne veličine pota. To znači da iznos vaših predthodnih oklada utječe na količinu ulaganja na kasnijim streetovima(flopu,turnu i riveru).

Pogledajte ovu tablicu i pogledajte progres ovisno o postotku ulaganja

 

 

Pot preflop

% na flopu

Flop $ | bet

Turn $ | bet

River $ | bet

Total $ bet

10 $

25 %

$10 | $3

$16 | $4

$24 | $6

$13

10 $

50%

$10 | $5

$20 | $10

$40 | $20

$35

10$

75%

$10 | $8

$26 | $20

$66 | $50

$78

10 $

100%

$10 | $10

$30 | $30

$90 | $90

$130

Napomena : Sva ulaganja koja su sa decimalom zaokružena su na prvu veću vrijednost bez decimale kako bi se olakšalo izračunavanje.

Mnogim početnicima ova tablica će biti pomalo šokantna koliko veličina ulaganja može utjecat na veličinu pota na showdownu.

Kao što vidite kada bismo na flopu,turnu i riveru ulagali 25 % pota naša sva ulaganja bi iznosila 13 $ . U slučaju kada smo ulagali 100 % pota sva naša ulaganja su iznosila 130 $!!!

Radi ovakvog dramatičnog povećanja , veličina uloga na tunur ima daleko veće posljedice nego što većina igrača (pa i oni koji dulje igraju) misle.

Koliko ulagati?

To ovisi prvenstveno o vašem handu ukoliko je vaš hand jak (poput flopanog nuts flusha)

Vaše oklade mogu biti male i pokušajte zadržati što dulje vaše protivnike u handu.

No ukoliko je vaš hand (imate top par npr.) morali biste na flopu napraviti veću okladu kako se vašim protivnicima ne bi isplatilo vas zvati ukoliko love boju te ako vas i zovu i na flopu i na turnu ukoliko ima ne dođe ( a u prosjeku 66 % puta ne dođe) vi ćete se sa svojim parom dobro naplatiti i i iako vaš protivnik jednom u tri puta dobi flush vi ćete biti u plusu dugoročno.

Implied odds

Da biste bili uspješni u No Limit Holdem pokeru morate razumjeti kako funkcioniraju implied odds.

Jednostavno rečeno, Pot odds (pot šanse- koeficjent) je odnos između količine novaca koja je u potu te količine novaca koju je potrebno uložiti da biste nastavili igrati taj hand.

Implied Odds je naš odds(šansa) za izlazak draw-a i vrijednost za koju treba da napravimo call, izračunavamo koja veličina pota bi bila neophodna da bi imali pot odds za naš draw, i odmjeravamo da li je razumno misliti da ćemo isplatiti od protivnika $ koji će nam omogućiti da profitabilno odigramo hand, u slučaju da naš projekat (draw) se ostvari .

Znamo da je to teško za razumjeti ovako pošto zvuči jako komplicirano ali probajte svatiti preko ovog primjera

Primjer :

Vaš stack(količina vaših čipova) je veličine 500 $ a veličina stacka vašeg protivnika je 200 $ pa niti vi a niti vaš protivnik ne možete napraviti veće ulaganje od 200 $ pa je u principu vaš efektivni stack samo 200 $.

U No Limit Holdem pokeru ukoliko vaša ruka ima velike šanse prije flopa (primjer AA ) vaš cilj je da uložite što više novaca prije flopa jer dugoročno ćete biti u plusu.

Dok slabija ruka (poput 68 u istoj boji) ima puno manje šanse ali ima mogućnost da se pretvori u jaki hand pametnim ulaganjem(pot kontrolom ) te razumjevanjem implied oddsa.

All in

Najveća prednost No Limit holdema je da vi u svakom trenutku ulaganja možete sve svoje čipove gurnuti u pot odnosno all in . Dvije stvari koje morate znati o tome kada vaš protivnik ide all in.

1. igrač može štiti svoju ruku (primjer top par) ulagajući okladu veču od pota eliminirajući tako sve pot oddse

2. Kada je igrač all in njih je više nemoguče blefirat

Sposobnost da igrač postane nemoguć za blefiranje eliminira prednost u pozicijama. Također prisiljava protivničke igrače da donesu odluku samo na temelju jačine svojih karata. Kada je igrač all in samo najbolja ruka pobjeđuje – jednostavnije ne može.

Sa nekim konceptima koje opisujemo uovom članku na dobrom ste putu da naučite igrati čvrsto NL holdem. Znajući kako igrati je jako velika prednost u odnosu na ostale igrače pa zašto ju onda ne iskoristiti.

 

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *